Ce este peelingul chimic? Când se recomandă?
Peelingul chimic este o procedură nonchirurgicală de îmbunătățire a aspectului și texturii pielii feței, a decolteului sau a mâinilor, prin îndepărtarea celulelor ‘’moarte’’ de la suprafața pielii. Este o metoda de tratament care consta in aplicarea pe piele a unuia sau mai multor agenti chimici, care produc o distrugere controlata a pielii, determinand exfolierea urmata de un proces de regenerare cutanata. Aceasta procedura cosmetica este minim invaziva, sigura ,eficace si bine tolerata de pacienti.
Rata de regenerare celulară (turn over celular) este un factor esențial în menținerea tinereții și sănătății pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, straturile celulare se multiplică mai lent, suprafața pielii devine mai îngroșată, favorizând aparitia punctelor negre și albe, a petelor pigmentare și a ridurilor.
Procedura este indicata in : fotoimbatranire cutanata, riduri fine, piele lipsita de stralucire, imbatranita prematur, pete maronii, pigmentari neuniforme a pielii rezultatat dupa expunerea la soare,pori dilatati, puncte negre, cicatrici minore post acneice, acnee retentionara si inflamatorie.
De ce este indicat peelingul?
- Stimuleaza producerea de colagen, elastina si proteoglicani;
- Imbunatateste textura pielii;
- Uniformizeaza culoarea pielii;
- Reduce sau elimina hiperpigmentarea;
- Atenueaza ridurile;
- Hidrateaza pielea
Contraindicatii absolute:
- Tratament cu isotretinoin in ultimele 6 luni;
- Herpes simplex, leziuni active;
- Eczeme active (atopice, seboreice);
- Cancere cutanate in aria tratata;
- Sarcina sau alaptare.
Peelingul chimic va fi evitat imediat dupa proceduri cosmetice sau estetice. Nu se va aplica mai devreme de 1-2 saptamani dupa injectarea toxinei botulinice si a fillerelor cutanate, 8 saptamani dupa tratamente laser, 1 saptamana inainte si dupa epilare prin electroliza si 3 saptamani dupa epilarea cu ceara.
Etapele procedurii:
- Curatarea si degresarea tegumentului;
- Aplicarea agentului de peeling (poate sa apara senzatia de arsura sau chiar durere). Timpul de contact si numarul de straturi depind de profilul agentului chimic, fiind, in medie, de 2-4 minute. Se pot aplica unul sau mai multe straturi succesive, in urma carora apare un eritem cu zone de pseudofrosting sau frosting;
- Finalizarea peelingului – clatirea cu apa sau neutralizarea cu bicarbonat de sodiu;
- Aplicarea unei creme emoliente (daca eritemul este intens, se poate aplica dermacorticoid). Crema fotoprotectoare este obligatorie.
Peelingul comporta cele mai reduse riscuri, iar daca apar, sunt de natura pigmentara, de regula, eritem, prurit, cresterea sensibilitatii pielii, dermita alergica de contact, dermita iritativa de contact, chiste de milium, eruptii acneiforme, infectii bacteriene, herpes, candidoza.