Chirurgia dermatologica include o varietate de metode pentru indepartarea tesutului cutanat din ratiuni terapeutice sau cosmetice.

Tumorile de piele se impart in TUMORI BENIGNE (perfect vindecabile) si TUMORI MALIGNE (cancere de piele vindecabile sau cu evolutie grava).

In categoria tumori benigne mentionam KERATOZA SEBOREICA, SIRINGOAME, MILIA, CHISTE, LIPOAME, HEMANGIOAME, DERMATOFIBROAME. Dintre Tumorile maligne ale pielii mai frecvente sunt CARCINOMUL BAZOCELULAR si CARCINOMUL SPINOCELULAR, in cele mai multe cazuri, perfect tratabile. MELANOMUL reprezinta forma cea mai grava de cancer cutanat, nu atat de frecventa, dar care trebuie diagnosticata si tratata cat mai devreme pentru a nu pune viata in pericol.

In clinica noastra diagnosticam ambele tipuri de tumori de piele si le putem trata prin diverse metode. Aceastea sunt : chirurgia clasica (cu bisturiul), crioterapia (inghetarea tesutului cutanat cu azot lichid), electrochirurgia prin radiofrecventa .

-Bisturiul – metoda clasica , in care la final se monteaza un fir de sutura, care trebuie/sau nu extras in 7-14 zile.

-Electrocauterul – se produce arderea leziunilor, folosind bisturiu electric.      

-Radiofrecventa-leziunea este vaporizata, cu ajutorul undelor radio.

-Laserul-se practica excizia /vaporizarea precisa cu unda laser.

Bineinteles ca , in functie de tipul leziunii si localizare, aceste metode pot fi folosite impreuna sau una in completarea celeilalte.

   In principiu, chirurgia dermatologica se efectueaza in regim ambulator in cabinetul de dermatologie intrucat se utilizeaza anestezie locala fara riscuri si complicatii majore.

Ce trebuie facut inainte de o interventie chirurgicala?

Nu luati anticoagulante/antiagregante cu o zi inainte de procedura

Daca exista suprainfectie bacteriana aceasta trebuie tratata aproximativ o saptamana si apoi se va face interventia.

Care este conduita pacientului care a suferit o interventie chirurgicala dermatologica?

Dupa o interventie chirugicala dermatologica pacientul poate pleca acasa, nu este ametit si nu are dureri. Chiar din aceeasi zi, se poate relua munca, daca zona respectiva nu este expusa si solicitata.

Este nevoie de un pansament  pe zona tratata

Dupa vindecarea locului, zona care a fost tratata trebuie protejata o anumita perioada de razele ultraviolete (soare, solar), in functie de tipul, dimensiunea si localizarea leziunii initiale. Se vor folosi creme cu factor de protectie 50+. Acest lucru este indicat pentru a reduce riscul de hiperpigmentare, care exista in mod normal dupa orice inflamatie/cicatrice cutanata.

Cand se efectueaza chirurgia dermatologica ?

-Pentru a stabili diagnosticul unor afectiuni cutanate. Cel mai frecvent se utilizeaza biopsia cutanata. Aceasta procedura  permite recoltarea tuturor straturilor pielii si tesutului adipos pentru a fi examinat la microscop.

– Pentru indepartarea tumorilor benigne profunde sau a celor cu risc de malignizare se prefera excizia cu bisturiul, indepartarea completa a tesutului cutanat si inchidere cu fire chirurgicale . Aceasta tehnica se foloseste in situatia nevilor atipici, dermatofibroamelor, etc.

 – Pentru tratamentul formatiunilor chistice sau lipoamelor printr-o mica incizie evacuatorie.

 –  in situatia excrescentelor cutanate cum ar fi papiloamele sau fibroamele moi se efectueaza o procedura simpla si eficienta cum ar fi electrochirurgia.

Dermatologul are abilitatea de a alege metoda chirurgicala adecvata din punct de vedere medical si estetic.