Crioterapia cu azot lichid este o tehnica speciala de distrugere si/sau indepartare a leziunilor cutanate inestetice sau precanceroase. Procedura consta in aplicarea unor cantitati mici de azot lichid pe diferite zone ale pielii. Azotul lichid este extrem de rece si ingheata orice tesut viu cu care vine in contact. 

Cand este indicata crioterapia cu azot lichid:

  • Veruci vulgare – pe fata, maini, picioare
  • Carcinoame superficiale
  • Keratoze actinice
  • Karatoze seboreice

In ce consta procedura de crioterapie cu azot lichid?

Procedura de crioterapie cu azot lichid dureaza de obicei aproximativ 30 de secunde pentru fiecare leziune. Este o metoda de tratament vine cu un  disconfort usor, nu doare. 

Dispozitivul folosit e sub forma de flacon presurizat (spray) cu varfuri de aplicare de diferite forme si dimensiuni, in functie de suprafata si profunzimea leziunii, pentru a nu leza tesutul sanatos din jur – efectele secundare fiind astfel minime.

Care sunt avantajele crioterapiei cu azot lichid?

Avantajele crioterapiei cu azot lichid constau in primul rand in rapiditatea metodei si usurinta de aplicare – in medie 30 de secunde pentru o leziune. Nu necesita anestezie, pansamente, suturi si se evita aparitia sangerarilor sau a ranilor deschise, a infectiilor, precum si a cicatricilor.

Azotul este singurul gaz rece dovedit eficient prin studii clinice. In stare lichida se gaseste la -196 grade Celsius, astfel incat aplicat pe piele se ajunge la – 40 – 50 de grade, temperatura suficienta si necesara pentru a distruge leziunea tratata.