Infiltratiile intra-articulare: ameliorarea si regenerarea articulatiilor
Infiltratiile intraarticulare reprezinta un remediu rapid pentru durere si mobilitate. Acestea presupun injectarea unor substante in articulatiile cu probleme pentru ameliorarea si pentru tratarea durerii acute, dar si pentru intretinere.
Cum se efectueaza infiltratiile?
Infiltratiile intra-articulare sunt efectuate cu ajutorul unei seringi umpluta cu una dintre urmatoarele substante:
Antiinflamatoare – acestea sunt folosite pentru mai multe tipuri de afectiuni, precum tendinita, bursita, tenosinovita, fasceita, artroza, leziunile ligamentare etc.
Acid hialuronic – acesta este o substanta vascoelastica utilizata pentru protejarea, lubrifierea si ameliorarea durerii de la nivelul articulatiilor mari in special (genunchi, umar, sold, glezna), dar si de la nivelul articulatiilor mici.
PRP (hiperconcentrat de trombocite) – aceasta presupune recoltarea sangelui venos al pacientului (intre 60 si 180 ml), apoi centrifugarea timp de 20-25 minute a sangelui pentru a separa trombocitele de restul celulelor sangvine. Dupa centrifugare, substanta este injectata in articulatia afectata. Aceasta procedura dureaza aproximativ 40-45 de minute. Infiltratiile cu PRP au cele mai bune rezultate, deoarece initiaza si accelereaza procesul natural de vindecare si regenerare prin eliberarea factorilor de crestere derivati din trombocite. Acest tip de infiltratii sunt indicate in mai multe afectiuni, precum tendinitele, rupturile de tendon, leziunile degenerative, artroza (in toate stadiile ale acesteia, dar mai ales in faza incipienta la persoanele tinere) sau postoperator.
Este dureroasa o infiltratie?
Pentru a efectua o infiltratie se foloseste o seringa cu un ac fin, iar durerea este resimtita ca la oricare alta injectie, in functie si de sensibilitatea la durere a fiecarei persoane. In general, nu este dureroasa.
Exista contraindicatii pentru efectuarea unei infiltratii?
Ca in cazul oricarui tratament, exista cateva contraindicatii si in cazul infiltratiilor. Cele mai frecvente dintre acestea sunt reprezentate de:
- Infectia la locul de injectare
- Infectia sistemica
- Febra
- Neoplazia (cancerul)
- Tulburarile de coagulare
- Tratamentul cu anticoagulante (medicamente care subtiaza sangele)
La ce trebuie sa va asteptati dupa infiltratie?
Este indicat ca timp de 24 de ore dupa efectuarea unei infiltratii sa nu faceti efort fizic intens. In unele cazuri pot aparea un disconfort si/sau umflarea la locul injectarii, insa puteti aplica gheata printr-un prosop de cateva ori pe zi. Daca disconfortul este mare puteti lua un antiinflamator, exceptie facand infiltratiile cu PRP, caz in care tratamentul cu antiinflamatoare este contraindicat.
De cele mai multe ori, aceste simptome locale dispar in urmatoarele 24 de ore dupa infiltratie. Insa, in cazul celor cu PRP disconfortul poate persista pana la 3 zile, uneori.