Hiperhidoza sau transpiratia excesiva reprezinta un raspuns exagerat al glandelor sudoripare. Acest lucru are drept consecinta o crestere a secretiei sudoripare, in exces fata de cantitatea necesara termoreglarii.
Transpirația excesivă (hiperhidroza, hipersudorația) a palmelor, tălpilor sau din axile este un fenomen extrem de neplăcut, care creează disconfort, uneori încă din adolescență. Cauza este frecvent necunoscută, dar hiperhidroza se poate asocia unor tulburări metabolice (diabet), endocrinologice (afecțiuni tiroidiene, menopauză), nervoase, stărilor emoționale sau episoadelor febrile, precum și consumului anumitor medicamente, substanțe neuroexcitante (cofeină) .
In tratamentul acestei afectiuni, de-a lungul timpului, s-au incercat mai multe terapii locale utilizand clorura de aluminiu, talc, iontoforeza (trecerea curentului galvanic prin pielea cufundata intr-un vas cu apa) dar cu o ameliorare nu foarte importanta si deloc sustinuta. De asemenea, exista proceduri chirurgicale invazive precum chiuretarea glandulara, lipoaspiratie sau simpatectomia toracica, fara un rezultat semnificativ in imbuntatirea calitatii vietii pacientului si, de asemenea, cu un grad variabil de recurenta.
Cel mai eficient si sigur tratament este injectarea de toxina botulinica .Prin injectarea de toxină botulinică se poate bloca pe termen lung activitatea glandelor sudoripare din axile, palme și tălpi. Manevra se efectuează prin microinjecții pe zona afectată, cu un ac fin, după aplicarea de gheață sau a unei creme anestezice pentru a înlătura și cea mai mică senzație dureroasă. Rezultatul complet se instalează în 7-14 zile , iar efectul persistă între 6 luni- 1 an, în funcție de particularitățile individului și cauza hiperhidrozei.
Procedura nu necesită perioadă de recuperare. Imediat după tratament pot să apară mici umflături sau vânătăi care dispar în câteva ore până la 2-3 zile. Este important să se respecte indicațiile medicului postinjectare pentru ca efectul tratamentului să fie complet și de durată.
Ce facem inainte de procedura?
- nu luati medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (aspirina,nurofen), poate creste riscul de sangerare si aparitie a echimozei (vanataie);
- se evita raderea, epilarea zonei cateva zile inainte de procedura;
Indicatii dupa procedura
- se poate aplica local o crema de prevenire a echimozelor (gel arnica), comprese reci;
- se evita frecarea sau masajul zonei tratate 24 h dupa procedura;
- evitati efortul fizic intens, sauna, epilatul, consumul de alcool sau alte activitati care pot produce supraincalzire, 1 saptamana dupa procedura.